Hoopvolle Mensen

De biodiversiteit in Nederland holt achteruit en een van de oorzaken is de hoeveelheid pesticiden in het landschap. Het is misschien lastig te geloven, maar ook op veel van de tuinplanten, vrijwel alle bloembollen, en bloemen die je koopt in het tuincentrum, bouwmarkt of supermarkt, zitten meerdere chemische bestrijdingsmiddelen. Dat mag ook gewoon. Maar die pesticiden zet je dus in je tuin, op het balkon, op plekken waar insecten ervan eten. Dat is schadelijk voor de natuur en voor jou. Wie wil tuinieren voor biodiversiteit, doet er daarom goed aan biologische tuinplanten te kopen. Ik deel in dit blog vier tips en ik geef een waarschuwing. Als afsluiting van het blog, een podcast waarin wetenschapper Bas Bloem aan het woord komt. Hij legt in een hoorcollege heel goed uit waarom een ziekte zoals de ziekte van Parkinson de komende jaren in een razendsnel tempo toeneemt als gevolg van bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw.

Mijn volkstuintje bij Nut en Genoegen in het Westerpark – onderdeel van De Tuinen van Westerpark

Hoopvolle mensen

Gelukkig wonen er Amsterdam West ook hoopvolle mensen, mensen die proberen bij te dragen aan een mooiere en gezondere wereld. Mensen die het nog niet hebben opgegeven. De liefste, zijn de plantenruilers. Zaterdag 15 mei, de dag na de IJsheiligen, werden van 14.00 tot 16.00 weer naar hartenlust stekjes, zaden en planten geruild door tuinders en buurtbewoners voor de ingang van tuinpark Nut en Genoegen in Westerpark.

Bezoeker van de maand @DetuinenvanWesterpark


In het kader van ‘verbouw je eigen voedsel’ kon je op verschillende locaties in Amsterdam gratis groenteplantjes meepakken en ruilen en zo bijdragen aan de stadslandbouw

Er werd onderhandeld en geruild in de buitenlucht, waar op tafeltjes en boomstronken allerhande stekjes van planten, bloemen en kruiden aangeboden werden. Van snijbiet tot varen, basilicum en diverse zaden te kust en te keur; alles werd naar ieders tevredenheid geruild of weggegeven.

De middag werd extra opgevrolijkt door een mobiele coffee-to-go, die goede zaken deed met de bezoekende liefhebbers uit de volkstuinen en daarbuiten, en ook het weer werkte mee.

Farmsterdammers

Wil je verder op de hoogte blijven van farmsterdammers.org, ervaringen delen en initiatieven steunen? Dat kan, je kunt lid worden van de Facebook-groep en met meer dan 1000 farmsterdammers info, tips en planten delen. Farmsterdammers tuinieren biologisch en gebruiken hun verbeelding door zoveel mogelijk hergebruikt materiaal te gebruiken. Als dit je aanspreekt, ga dan naar

https://www.facebook.com/groups/farmsterdammers en meld je aan.

En nog even een waarschuwing aan de mensen die mij persoonlijk kennen

Gedragsverandering ten gunste van een beter klimaat, betere biodiversiteit, betere gezondheid, het lukt ons vrijwel uitsluitend als de overheid strenge wetten maakt. Waar we dan vervolgens weer over gaan klagen. Want tja, een beter klimaat begint bij jezelf, helaas we geloven er niet meer zo in. We blijven vliegen. En kom niet aan mijn vrijheid, het houtvuur moet branden, ook al geeft dit veel overlast. Dat ons aankoopgedrag invloed kan hebben op een duurzame manier van produceren, negeren we liever. Goedkoop en gemak, gaan voor. Zelfs bij iets eenvoudigs als de aanschaf van bloemen en planten, kiezen we voor de goedkoopste en meest schadelijke variant.

Op de volkstuinparken (Nut en Genoegen en Sloterdijkermeer, samen onder de naam De Tuinen van Westerpark) waar ik kom, is er een grote groep mensen die het natuurlijk tuinieren omarmt. Toch zijn er nog steeds heel veel mensen die reguliere bloemen en planten kopen, ondanks dat het bekend is dat insecten door het gif gebruik sterven. En ja biologisch is meestal iets duurder, maar praat eens met meneer Wiering, hij legt je helder uit hoeveel beter de kwaliteit is wanneer je Biologische planten koopt. Het is al jaren bekend dat dit gif onze gezondheid in gevaar brengt. Maar ook dit argument lijkt niet belangrijk genoeg. Tot ca 5 jaar geleden kocht ik ook nog planten en bloemen uit het standaard aanbod. Een vriendin weigerde ooit een bos bloemen van mij aan te nemen. Zij is een zeer intelligente vrouw, ik vond haar reactie heel bot. Het irriteerde mij enorm, maar toen ben ik gaan lezen over de desastreuze impact van bloemen- en plantenteelt. Inmiddels zijn er zoveel publicaties, YouTube filmpjes en radio (Vroege Vogels!)/tv programma’s gemaakt over de schadelijke impact, je kan hier niet meer omheen. De meeste bloemisten hebben geen gifvrij aanbod omdat de consument er simpelweg niet om vraagt. Ook in mijn directe omgeving, zie ik nog veel vrienden, familieleden en kennissen die wel goed geïnformeerd zijn, kranten lezen, les geven, lid zijn en/of stemmen op een natuur/diervriendelijk partij, een prima (vaak royaal) inkomen hebben, of al profiteren van een prachtig pensioen, huisjesmelkers of ze rentenieren, kortom ik omring mij hier in Amsterdam behoorlijk met de happy few, de groep die het financieel goed op orde heeft, maar voor wie het kopen gifvrije planten & bloemen te ingewikkeld is.

Waarom weldenkende mensen hun aankoopgedrag niet kunnen &willen veranderen, ten gunste van een gezondere en mooiere omgeving, het is mij een raadsel. Ik blijf tegen beter weten in, drammerig als ik ben, herhalen hoe stom ik dat vind. De bosjes bloemen, planten die ik krijg, die niet natuurvriendelijk zijn gekweekt, geef ik vanaf nu ook retour mee naar huis. Jullie zijn gewaarschuwd.

Mocht je nu direct invloed willen uitoefenen, teken dan deze oproep van Greenpeace

Vier tips

Slechts 1% (correctie het is nog erger, slechts 0,06%!) van de bloemen en plantenteelt is gifvrij. Er zijn in en rondom Amsterdam genoeg aanbieders van gifvrije planten zoals:

1. biologische kwekerij Wiering.   Uit idealisme en overtuiging kweekt Paul Wiering op biologische en ecologische wijze bamboes, siergrassen, vaste tuinplanten en tuinkruiden in potten. De planten worden daar sterker van, slaan veel beter aan in tuinen en het milieu wordt zo min mogelijk belast.

2. Op de website van Slow flowers zie je een vrij groot aanbod van natuurvriendelijke kwekers in heel Nederland. Ik volg sinds een paar jaar Liesbeth Schellekens, een wijze vrouw. Ze staat ook op de website van Slow Flowers. Ze deelt zinvolle informatie op Twitter en Facebook. Ze is eigenaar en bloementeler, van de één vrouwskwekerij Bisselingskaat. Deze ligt aan de rand van het Wehlse bos op de grens van Achterhoek en Liemers. Volg deze stoere dame!

3. Bij verschillende tuincentra, zoals tuincentrum Osdorp kan je nu gifvrije planten kopen van Cruydt – Hoeck

4. Het aanod gifvrije kamerplanten is zeer beperkt. Zelf kweken, of ruilen is een optie. Online bestellen kan wel via webshop Sprinklr

5. Bonustip;-) Heel stom ik was vergeten, het bijzondere groene geheim van Westerpark te noemen. Ook een prachtig project van Marianne van de Berg. Zeer kundig en gedreven runt zij de stadse kwekerij Groen Genoegen. Veel buurtbewoners weten haar al te vinden. Dit is geen grote commerciële kwekerij, maar inmiddels wel een kas vol bijzonder aanbod. Meer informatie hierover vind je op de website Van De Tuinen van Westerpark zie: hier

Groen Genoegen

Tot slot

De ziekte van Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. Volgens neuroloog Bas Bloem (Radboudumc) hebben we dat onder andere te danken aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen, glysofaat. In dit college legt hij uit hoe die onze hersenen kunnen binnendringen en kapotmaken. Luister naar deze podcast.

Hoopvolle mensen

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s