Social media kunst voor het volk

Een kleurrijke wereld vol lampjes en fonkelende glitters, de één vindt het vulgaire Jordanese kitsch, ik hou er van! Vanaf eind november tot en met 20 januari 2019, zijn wederom de 30 speciaal voor Amsterdam gemaakte lichtkunstwerken te bewonderen.

Light a Wish – klik op foto voor meer informatie

Vanaf het water

De lichttour vanaf het water, kan leuk en sfeervol zijn. Mijn advies, let wel even op wat voor een rondvaartboot je reserveert. De theatervoorstelling aan boord, kan ik niemand aanbevelen. De acteurs doen hun best, daar ligt het niet aan, de tekst en het verhaal zijn van een dermate belabberd niveau, dat het onbedoeld op de lachspieren werkt. Het leidt mij erg af.

Zonde, het gaat ten koste van wat je ziet.

Met koptelefoon op de theaterboot

Er zijn betere manieren om de lichttour vanaf het water te ervaren. Geniet in een sfeervol electrisch bootje. Huur met een groepje bijvoorbeeld een privé sloepje zoals hier. Qua kosten kan je wanneer je het een beetje handig organiseert (bij voldoende meebetalende vrienden, familie, collega’s ) op min of meer hetzelfde bedrag uitkomen. Via online aanbieders zoals Groupon zijn er allerlei goede deals. Ook voor de salonbootjes.

Vanaf de kade zie je de boten in een lange file varen, eenmaal in de boot heb je daar nauwelijks benul van. Je vaart geruisloos langs onze geschiedenis en de 30 kunstwerken. Ondertussen kan je hier van alles van vinden. Hou die mening nog eventjes voor je. Kijk en geniet vooral van de fonkelende historische binnenstad. Zie al die poppenhuisjes met hun bewoners, de private banken, de beleggingspanden met al dan niet de happy airbnb’ers, de illegale hotels, de rijkdom. Wie zei hier vulgair? Er is geen mooiere stad dan Amsterdam!

Hieronder volgen nog een paar horeca tips waar je, later je mening, over al het geziene bling bling, al dan niet luidruchtig kunt delen. Een boottocht duurt ca 1,5 uur. Geen zorgen de meeste boten zijn voorzien van een toilet. Of er consumpties aan boord zijn verschilt per rederij, en per boottype. Indien je privé een sloep(je) huurt, worden hier vooraf afspraken over gemaakt.

The medium

Het thema ‘The Medium is the Message’, de beroemde uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. De rol van licht in het overbrengen van een boodschap en de stad Amsterdam als medium voor het vertellen van bijzondere verhalen staan in deze editie centraal. Met The Medium, gaat in mijn ogen niet alleen over de kunstwerken. Als passant, is natuurlijk ook mijn telefoontje het medium. Want wat laten die kunstwerken zich prettig vastleggen!

All you see is… 

Een langslopende beroemde schrijfster hoor ik mopperen over mijn gedrag “Social media kunst voor het volk.”.

Op de website van Amsterdam Light Festival lees ik dat het idee achter de uitspraak van McLuhan is: het medium waarmee we een boodschap versturen is minstens zo belangrijk als de boodschap zelf. Welke rol speelt licht als medium of juist als boodschap? Al snel kom je dan tot een actueel onderwerp welke rol speelt het licht, de boodschap, dat wij verspreiden via onze telefoontjes? Uit de neerbuigende toon van de passerende schrijfster, merk ik op dat ik enthousiast klikkend bezig ben, met een banale activiteit. En met mij velen. Goedkoop vermaak? Het wel of niet online delen van onze ervaringen, vanuit het perspectief van dit festival, licht verspreiden, bijna religieus. Uit gemakzucht, want dichtbij, belandden we na de tour bij café Dwaze Zaken. Dat blijkt ook nog eens een christelijke uitspanning. Als atheïst niks van geproefd.

Is het beter (ben je een beter mens) om in stilte te genieten. Je ervaringen in de digitale wereld delen, is dat een zinloze gemakzuchtige stroom vretende activiteit? Op Instagram plaats ik in stilte een afbeelding van mijn voorlopige favoriete lichtkunstwerk. The medium is the message.

Bezoek de tentoonstelling

De tentoonstelling is zowel varend, fietsend als wandelend te bewonderen. Je kunt dit op eigen gelegenheid doen of door een tour te boeken bij één van de official partners van het festival. Voor wie in de gelegenheid is, bekijk de kunstwerken vanaf het water en de kade. Je ziet en ervaart het op twee hele verschillende manieren.

Dagelijks zijn de lichtkunstwerken van 17:00 – 23:00 uur verlicht, met als enige uitzondering Oudjaarsavond, dan van 17:00 – 20:00 uur. Het informatiepunt in de Hoftuin is tot en met 22:00 uur geopend.

Bekijk de plattegrond met de wandel en vaarroute zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Horeca

  • Pension Homeland Iets buiten de route. Maak een flinke wandeling, of handiger, ga per fiets, naar dit voormalige pension. Reserveer een tafeltje aan het raam. Op donderdagavond vaak live muziek.Check het wintermenu! Voor wie er oog voor heeft, je ziet dat het cult sfeertje overeenkomsten heeft met het bekende fondue café Bern op de Nieuwmarkt. Geen toeval. Die twee horen volgens mij bij elkaar. En Bern is altijd een goed idee. Te voet, een handiger keuze, wel reserveren!
  • Onder het motto klein en heel erg fijn! Voor brunch/lunch restaurant Gartine Let op: ze sluiten om 18.00. Heerlijk uitgebreid lunchen, en daarna een mooie wandeling langs de kunstwerken, dat is natuurlijk ook een prima kerstvakantie activiteit. Wel piepklein, reserveren!
  • Hip en hot, de Italiaan Cecconi in de Spuistraat. Lekker groot,mooi interieur, goede cocktails!
  • Goed ouderwets café waar je ook prima kan eten: De Engelbewaarder

Met een paar goede wandelschoenen en een zak vol oliebollen, langs de kunstwerken lopen, dat blijft mijn favoriete manier om te genieten van deze kunst. Enjoy!

Vrolijk kerstfeest en een gelukkig 2019! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s